Avaruus yllätti Vantaan Koivukylän puupäiväkodin käyttäjät
Blogi
Kaikki viihtyvät kodikkaassa puupäiväkodissa
Vantaan Tarhapuiston päiväkoti on ollut jo reilun vuoden ajan väliaikaistiloissa Koivukylän päiväkodissa. Parmacon puurakenteisen päiväkodin avarat ja valoisat tilat ovat yllättäneet niin lapset, henkilökunnan kuin vanhemmatkin.
Päiväkodin johtaja Merja Pulkkinen kertoo, että arki on sujunut hyvin, koska lapsille on puupäiväkodissa runsaasti tilaa, ja riittävä huonekorkeus tuo ilmavuutta.
– Olemme luoneet tänne lämpimän tunnelman, toteaa Pulkkinen.
OIKEA PÄIVÄKOTI
– Olemme olleet evakossa parissakin paikassa, ennen kuin muutimme tänne alkuvuodesta 2021. Vanha Tarhapuiston päiväkotimme oli niin huonossa kunnossa, ettei sitä kannattanut peruskorjata. Nyt odotamme uuden päiväkodin valmistumista. Vantaalla ollaan yleensä peruskorjauksen takia väliaikaisessa päiväkodissa puolisen vuotta, mutta me olemme tässä Parmacon päiväkodissa kaikkiaan reilut puolitoista vuotta, toteaa Pulkkinen
Hän kertoo, että kaikki odottavat jo innokkaana syksyä ja uuden rakennuksen valmistumista. Puupäiväkodissa on kuitenkin viihdytty oikein hyvin ja rakennus on saanut hyvää palautetta niin lapsilta, vanhemmilta kuin henkilökunnaltakin.
MONIPUOLISIA TILARATKAISUJA
Koivukylän kaksikerroksisessa puupäiväkodissa on tilat kuudelle päiväkotiryhmälle eli yli sadalle lapselle. Pulkkinen kertoo, että rakennus on sopinut hyvin isolle lapsimäärälle ja henkilökunnalle. Hänestä on ollut erityisen mukavaa se, että päiväkodissa on ryhmätilojen lisäksi myös yhteisiä tiloja, joissa on voitu toteuttaa taide- ja lukupajoja. Esimerkiksi liikuntasali on iso ja hienosti varustettu. Myös eteisten kuivauskaapit ja muut kiintokalusteet ovat olleet riittäviä ja toimivia.
Puupäiväkodissa on lisäksi pienryhmätila ja konsultaatiohuone. Tilasuunnittelussa on otettu myös henkilökunnan työskentelytilojen tarve huomioon. Koska Koivukylän päiväkodin ryhmissä on mukana erityistä tukea tarvitsevia lapsia, on tilat rakennettu esteettömiksi ja sopiviksi apuvälineitä käyttäville. Pulkkinen sai rakennusvaiheessa vaikuttaa esimerkiksi kynnysten korkeuteen ja tarpeellisuuteen. Puupäiväkodissa on myös hissi.
– Olemme olleet ilahtuneita erillisen ruokasalin toimivuudesta. Kun ruokailulle on oma tila, on ryhmähuoneissa vapaata lattiatilaa toteuttaa monipuolisia pedagogisia toimintoja.
PUUPÄIVÄKOTI JATKUVASSA KÄYTÖSSÄ
– Tilojen muunneltavuus on ykkösasia päiväkodin tilojen toimivuudessa, koska samoja tiloja käyttävät eri-ikäiset lapset ja erikokoiset ryhmät. Väliaikaisissa tiloissa tulee esimerkiksi kalustuksessa ottaa huomioon myös se, että meidän ryhmämme jälkeen tänne tulee toinen päiväkoti odottamaan oman päiväkotinsa peruskorjauksen valmistumista. Tähänkin paviljonkipäiväkotiin on jo jonossa tulijoita, kertoo Pulkkinen.
Hänen mukaansa aikaisempiin väliaikaistiloihin verrattuna Koivukylän puupäiväkodissa on tehty paljon toimivia uudistuksia. Esimerkiksi Parmacon käytävämallinen pohjaratkaisu on hyvä, koska enää ei tarvitse kulkea ryhmähuoneiden läpi. On myös tärkeää, että eteistilat ovat riittävät. Nyt alakerran eteinen on tehokas, mutta yläkerrassa tilaa olisi toisinaan kaivattu lisää isolle lapsijoukolle.
Pulkkinen kertoo lasten saaneen aitiopaikalta havainnoida puupäiväkodin rakentamista, kun edellinen väliaikaistila oli Parmacon toisessa lainattavassa rakennuksessa nykyisen vieressä. Rakentamisen seuraamisen yhteydessä lasten kanssa pohdittiin, millaisia rakennuksia on olemassa ja millaisista materiaaleita ne on valmistettu.
– Puu tekee paviljonkipäiväkodista kodikkaan oloisen, miettii Pulkkinen.
KOIVUKYLÄN PUUPÄIVÄKOTI:
- Kaksi kerrosta, yhteensä 1 212 kem2
- Vesikiertoinen lattialämmitys, koneellinen ilmanvaihto ja lämmön talteenotto
- Alakerran sali voidaan jakaa seinällä 64,5 m2 saliksi ja 44,5 m2 ruokasaliksi
- Kerroksissa useita ryhmähuoneita, lepo- ja leikkitiloja, työpaja- ja pienryhmähuoneet, henkilökunnan työtilat ja konsultaatiohuone.
- Alakerrassa erikseen kuraeteiset.
- Alakerrassa kuumennuskeittiö.