Kuntapäättäjä, vertaatko omenaa omenaan vai kurpitsaan?
Blogi
Monessa kunnassa mietitään, mitä isoa remonttia vaativalle vanhalle koululle pitäisi tehdä. Remontoidako kalliilla hintalapulla vai rakentaako uusi vielä vähän kalliimmalla? Joskus on todettava heti kättelyssä, ettei ole vaihtoehtoja, pahasti sisäilmaongelmainen koulu on laitettava jyrän alle. Tämän jälkeen alkaa pohdinta vaihtoehdoista. Uuden koulun voi hankkia investoimalla omaksi tai lainaamalla tiloja kulloisenkin tarpeen mukaan.
Usein vertailu omaksi investoimisen ja lainattavan ratkaisun kesken tehdään kuitenkin eri kriteereillä. Kun lainattavan ratkaisun osalta mukana ovat koko elinkaaren aikana syntyvät kustannukset, katsotaan investoinnissa usein vain suunnittelu- ja rakennuskustannuksia. Kustannukset sisältävät kuitenkin hankinnan lisäksi ylläpitokustannuksia, matkan varrella tarvittavia peruskorjauksia sekä teknisen arvon putoamisen. Kuten jo aiemmassa, lainaamiskonseptin sopivuutta erikokoisille kunnille käsittelevässä kirjoituksessani totesin, se on sama kuin verrattaisiin kahden omenan sijaan omenaa ja kurpitsaa.
Lainattava koulu tai päiväkoti saatetaan mieltää hintavaksi pysyvään rakennukseen verrattuna, koska se ei jää omaksi. Investointi taas mielletään varauksetta arvokkaaksi omaisuudeksi. Asia saattaa todellisuudessa olla aivan päinvastoin. Syntyvyys- ja muuttotappiokunnissa koulun käyttöaste laskee vuosien mittaan vääjäämättä. Siitä huolimatta rakennusten ylläpitokustannukset juoksevat. Rakennuksen arvon säilymiseen vaikuttaa kunnon lisäksi myös kunnan sijainti ja vetovoima.
Luotettavia vertailuja eri hankintamuotojen välillä voidaan tehdä vasta, kun verrataan asioita tasaveroisesti ja kaikki kustannukset huomioon ottaen. Olemme jo muutama vuosi sitten luoneet riippumattoman tahon kanssa laskentamallin, joka helpottaa vertailun tekemistä. Mikäli olet kiinnostunut laskurista, asiakaspäällikkömme kertovat mielellään lisää ja auttavat tarvittaessa laskelmien tekemisessä sekä muissa rakennusten lainaamiseen liittyvissä kysymyksissä.
Laadukkaiden oppimisympäristöiksi suunniteltujen koulujen ja päiväkotien lainaaminen on useissa tilanteissa niin lasten kuin koko kunnankin tulevaisuuden kannalta fiksu valinta. Lainattavia rakennuksiakin on markkinoilla monenlaisia. Meille tärkeintä on se, että lasten ja työntekijöiden tarpeet otetaan suunnittelussa huomioon. Kehitämme tuotteitamme yhdessä eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Myös siitä syystä Parmaco-koulun tai -päiväkodin lainaaminen on relevantti vaihtoehto raskaalle investoinnille.
Mikko Ruopio, Parmacon myyntijohtaja
[email]mikko.ruopio@parmaco.fi[/email], 0400 392 977