Päiväkoti rakennettiin kesälomien aikana
Blogi
Vantaan Vapaalaan rakennettiin kesällä päiväkoti, jossa on käyttäjien toiveiden mukaan tarkoin huomioitu
toiminnallisuus ja turvallisuus. Rakennuksen runkona on tehtaalta valmiina kuljetetut teräskennomoduulit.
Elokuun puolivälissä päiväkodissa oli käynnissä joitakin viimeistelytöitä ja pihaa asfaltoitiin. ”Todella nopeasti tämä rakennus on kesän aikana noussut. Kun lähdimme lomille, tällä uuden rakennuksen paikalla oli vain sorapohja ja perustuksia”, toteaa päiväkodin johtaja Nina Palenius.
Kun uutta rakennusta suunniteltiin, kysyttiin myös tulevien käyttäjien mielipiteitä. ”Pääsimme kommentoimaan muun muassa värimaailmaa ja toivoimme tänne luonnonläheistä ilmettä sekä tilojen monikäyttöisyyttä. Uudisrakennukseen tehtiin lapsiryhmille omia kotialueitaan, joissa on omat värinsä ja myös kalusteet siihen samaan sävyyn. Saimme myös kokolattiamattoja, jotka ovat lasten leikkialustana mukavia. Ne ovat nykyisin helposti puhdistettavia”, Palenius kertoo.
Parasta valmiissa rakennuksessa on Paleniuksen mielestä avarat ikkunat. ”Sellaisia emme olisi varmasti osanneet edes toivoa. Ikkunoista ja hyvästä akustiikasta olemme saaneet jo paljon positiivista palautetta henkilökunnalta.”
Teräskennoilla rakentaminen vaikutti Paleniuksesta alusta lähtien uudenaikaiselta vaihtoehdolta. ”Ne ovat tätä päivää. Meillä oli alusta asti vahva luottamus siihen, että Vantaan rakennuttajat osaavat varmasti valita ammattitaitoiset tekijät. Kun näimme suunnitelmia, ulkokuvat näyttivät heti hyviltä ja myös turvallisuusasiat oli mietitty.”
TERÄSTÄ JA ILMAA
Fixcelin standardimoduuli on pelkkää teräskennoa. ”Kennot ovat terästä ja ilmaa. Tämä on yksi energiatehokkuuden tekijä, ilmahan on hyvä eriste”, sanoo Fixcelin liiketoiminnan kehitysjohtaja Tomi Vittaniemi.
Moduulit viimeistellään valmiiksi tehtaalla, minkä jälkeen ne pystytään edelleen kätevästi nostamaan ja kuljettamaan työmaalle. ”Esimerkiksi sellainen tuttu viidensadan tonnin nosturi pystyy nostamaan kennon noin 45 metrin päähän. Asennustyöhön tulee joustavuutta, kun ei tarvitse päästä ihan viereen. Moduuli on todella vahva, eli näitä voidaan pinota monta kerrosta päällekkäin.”
Yleisesti ottaen moduuleja on Vittaniemen mukaan monesti hyvin haastavaa koota useampaan kerrokseen. ”Siinä tulee huomioitavaksi myös paloluokitusasioita. Meillä ne tulevat moduuleihin aina sisäänrakennettuina. Standardiratkaisussamme teräskennon sisäpuolelle tulee kaksi 15,5 millin palosuojakipsilevyä sekä seiniin että kattoon. Ja lattiaan taas tulee kipsivalu, jossa on vesikiertoinen lattialämmitys. Tämän ansiosta rakenne mahdollistaa paloluokan P1 rakennukset.”
PYSYVIÄ, TERVEITÄ RAKENNUKSIA
Teräskennorakennuksen edut näkyvät selkeästi, kun rakentamista mietitään pitkällä aikajänteellä. Teräksellä rakennettaessa muuntojoustavuutta on yleensäkin helpompaa toteuttaa. Teräskennomoduulit tuovat elinkaaren varrelle vielä lisää helpotusta muutostöihin. Nopeasti paikalle ilmestyvät rakennukset ovat usein väliaikaisia ratkaisuja. Sen sijaan Fixcelin teräskennomoduuleilla toteutetaan myös pysyviä rakennuksia, jotka ovat käyttäjän kannalta samanlaatuisia kuin paikan päällä rakennetut.
Vittaniemi muistuttaa, että jos rakennuksen suunniteltu kestoikä on vähintään 100 vuotta, sillä todennäköisesti tulee olemaan monia eri käyttötarkoituksia. ”Se on koko toimintamme idea. Pystymme toimittamaan oikeanlaisen rakennuksen oikeaan paikkaan, oikea-aikaisesti. Ja sen käyttötarkoitusta ja sijaintia pystytään tarpeiden muuttuessa vaihtamaan.”
Lue Teräsrakenne-lehden artikkeli kokonaisuudessaan täältä.
Kirjoitus ja valokuvat, Johanna Paasikangas, Teräsrakenne-lehti.