Syksyllä suodattimet vaihtoon ja rännit puhtaiksi
Blogi
Syksy on edennyt jo niin pitkälle, että viimeistään nyt on huolehdittava ilmanvaihtolaitteiden suodattimien vaihdot ja rännien puhdistukset kuntoon. Parmacon huoltopalveluinsinööri Katja Rajaniemi pitää näitä kahta tärkeimpinä syystöinä Parmaco-rakennuksissa. Kolmas työ on lämmitysverkoston toimivuuden varmistaminen.
Talven saapuminen työllistää kiinteistönhoidon ammattilaisia. Kiinteistönhoidon suunnitelmallisilla huoltotoimenpiteillä voidaan varmistaa, että tilojen käyttäjät voivat keskittyä omaan toimintaansa viihtyisissä tiloissa ja sopivissa olosuhteissa. Myös Parmaco-rakennuksissa on selvät askelmerkit siitä, mitä kaikkea tulee tehdä ennen lunta ja pakkasta. Vuokrasopimuksissa on erikseen määritelty, mitkä työt kuuluvat vuokralaisen vastuulle ja mitkä työt Parmacolle. Voidaan myös sopia, että vuokralainen hankkii palvelut Parmacolta. Pääasia on, että hommat tulevat hoidetuiksi.
Tärkeimmät kaksi asiaa ovat ilmanvaihtolaitteistojen huolto sekä sadevesikourujen ja katon puhdistus. Myös sadevesikaivot tulee puhdistaa hiekasta ja lehdistä. Tässä on tärkeää varmistaa, että sade- ja hulevedet saadaan pois talon perustusten vierestä. Mikäli räystäskouruja ei puhdisteta, voi täysistä kouruista ylitse vuotava vesi aiheuttaa kohonnutta kosteusrasitusta rakenteille ja roiskeita julkisivuille, Rajaniemi listaa.
Ilmanvaihtolaitteistojen suodattimet tulee vaihtaa keväällä ja syksyllä ja tarkistaa samalla, että laitteet toimivat. Lämmityskauden alkaessa on hyvä testata myös patterien ja termostaattien toiminta. Mikäli ilmanvaihdossa on esimerkiksi lämmöntalteenotolle erillinen talviasento, on tämän vaihtaminen oikeaan asentoon kiinteistöhuollon tehtävä. Syystöiden tarkistuslistalle kuuluu lämmitysverkoston pumpun toiminnan ja paineen tarkistaminen. On hyvä myös käydä läpi ikkunat ja ovet ja varmistaa että ne avautuvat ja sulkeutuvat kunnolla sekä katsoa, että tiivisteet ovat kunnossa.
Meillä on toiveena, että vuokrarakennusten sähkön- ja vedenkulutusta seurataan läpi vuoden. Mikäli näissä havaitaan korkeita kulutuspiikkejä, tulee huoltomiehen olla yhteydessä meihin, jotta voimme yhdessä selvittää, johtuuko poikkeama esimerkiksi vuodoista, Rajaniemi kertoo.
Parmacon kokemuksen mukaan huoltotyöt tehdään kiinteistöissä hyvinkin huolellisesti ja ajallaan. Joissakin tapauksissa huoltohenkilöstö ei ole ollut tietoinen, mitä sopimukseen kuuluu tai talotekniikka on ollut heille vierasta. Rajaniemi toivookin, että jos rakennuksen ylläpidossa nousee esiin haasteita tai kysymyksiä, joiden ratkaisussa tarvitaan apua, he ovat yhteydessä Parmacoon.
Syystöitä ovat lisäksi ulkovalaistuksen ja esimerkiksi hämäräkytkimien ajastuksen tarkistaminen. Urakkarajojen mukaan pihavalojen toteutus voi sisältyä vuokrattavien tilojen toimitukseen, ja tarvittaessa valaistuksen lisääminen onnistuu jälkikäteenkin lisätyönä.
Käymme vuositarkastuksissa läpi muun muassa kiinteistön ylläpitoon liittyviä seikkoja. Esimerkiksi ilmanvaihtolaitteistojen toimivuus ja suodattimien vaihtovälit varmistetaan, Rajaniemi kertoo.
Parmacon 5 vinkkiä päiväkotien, koulujen ja hoivakotien syystöistä huollosta vastaavalle:
Ilmanvaihtolaitteet. Laitteiden suodattimien vaihto keväällä ja syksyllä. Ennen huoltoa tulee tarkistaa konekortista tarkat tiedot laitteesta. Suodattimien vaihdon yhteydessä tulee imuroida suodatinkehykset ja suodatinosa.
- Jos laitteistossa on talvi- ja kesäasento, vaihda oikeaan asentoon ja varmista, että aikaohjelma vastaa nykyistä tarvetta ja käyttöä.
Lämmitys. Testaa lämmityskauden alkaessa lämpöpatterien ja termostaattien toiminta. Muista tarkistaa vesikiertolämmityksessä pumpun toiminta ja paine sekä ilmata patterit, jotta kuuma lämmitysvesi kulkee pattereissa tasaisesti ja nopeasti.
- Ilmausta tarvitaan ainakin silloin, jos patterit eivät lämpene tasaisesti ja ne pitävät kuplivaa ääntä.
- Tarkista, ettei pattereiden edessä ole kaappeja tai korkeita huonekaluja, jotka estävät lämpimän ilman pääsyn huoneeseen.
Räystäskourut. Räystäskourujen ja syöksytorvien toimivuus on todella tärkeää kiinteistön ylläpidossa. Ne pitääkin puhdistaa lehdistä säännöllisesti, jotta vesi kulkee ohjatusti sadevesikaivoihin ja pois rakenteista.
Sadevesikaivot. Myös sadevesikaivot tulee tarkistaa, että ne ovat ehjät ja puhdistaa ne lehdistä ja hiekasta. Vesi ei saa päästä makaamaan ja jäätymään perustuksen viereen. Myös hulevedet tulee saada hallintaan ja ohjattua poispäin rakennuksesta.
Katto. Varsinkin huopakatto tulee harjata puhtaaksi lehdistä, neulasista ja muista roskista. Myös peltikaton huolto, kuten pesu, lisää sen teknistä käyttöikää.
Parmaco-rakennuksissa kiinteistön ylläpito ja huolto on pyritty tekemän mahdollisimman helpoksi. Materiaalit ovat kestäviä ja helposti siistinä pidettäviä. Hyvä kunnossapito pidentää materiaalien kestävyyttä. Esimerkiksi peltikaton tekninen käyttöikä saattaa olla jopa 50 vuotta. Huopakaton käyttöikä voi olla puolestaan 20–40 vuotta. Puujulkisivujen huoltomaalausväli on 7–15 vuotta.