Vihreämpi koulu on vastuullinen ja fiksu valinta

Blogi

Kun puhumme koulurakennusten kehittämisestä ja rakentamisesta, katseemme kääntyvät vääjäämättä kohti kestävyyttä ja vastuullisuutta. Koulut ovat oppimisympäristöjä, jotka vaikuttavat vahvasti käyttäjien hyvinvointiin ja tulevaisuuteen. Modulaaristen rakennusten kiertotaloushyödyt tarjoavat merkittävän mahdollisuuden luoda kestäviä oppimisympäristöjä, jotka vastaavat niin nykyisiin kuin tuleviinkin tarpeisiin.

Ensimmäiseksi, modulaarisuus tarjoaa joustavuutta ja skaalautuvuutta koulurakentamisessa. Modulaariset rakennukset koostuvat valmiiksi valmistetuista osista, jotka voidaan helposti liittää yhteen tai irrottaa tarpeen mukaan. Tämä mahdollistaa nopeamman rakentamisen sekä mahdollisuuden rakennuksen koon muuttamiseen tai käyttötarkoituksen muokkaamiseen tulevaisuudessa. Esimerkiksi väestönkasvu tai opetusmenetelmien muuttuminen voivat edellyttää koulutilojen nopeaa sopeuttamista uusiin tarpeisiin, ja modulaarisuus tarjoaa tähän kustannustehokkaan ratkaisun, joka voidaan toteuttaa helposti ja nopeasti.

Toiseksi on huomattava, että kiertotaloutta noudattavat koulurakennukset edistävät kestävää kehitystä ja ympäristövastuullisuutta. Kiertotalouden periaatteiden mukaisesti modulaarisen koulun voi siirtää toiseen paikkaan. Myös sen rakennusmateriaaleja käytetään mahdollisimman tehokkaasti, ja niitä kierrätetään ja uusiokäytetään rakennuksen elinkaaren lopussa. Modulaariset rakennukset ovat energiatehokkaita. Energiatehokkuus ja sitä kautta pienempi hiilijalanjälki saadaan aikaan laadukkaiden materiaalivalintojen ja taloteknisten järjestelmien, esimerkki aurinkopaneelien, avulla.

Kolmas näkökulma asiaan on, että vastuullinen koulurakentaminen huomioi myös oppilaiden ja opettajien hyvinvoinnin. Terveyttä ja turvallisuutta edistävät materiaalit ja suunnitteluratkaisut ovat keskeisiä, samoin kuin tilojen viihtyvyys ja esteettisyys. Luonnonvalon maksimointi ja akustisesti optimoidut tilat parantavat oppimisympäristön laatua ja tukevat oppilaiden ja koulun henkilökunnan keskittymistä ja hyvinvointi

Lopuksi on tärkeää huomata, että kestävät ja vastuulliset koulurakennukset eivät ainoastaan hyödytä ympäristöä ja käyttäjiä, vaan ne myös säästävät kustannuksia pitkällä aikavälillä. Energiakustannussäästöt ja pidemmät käyttöiät ovat kaikki taloudellisia etuja, jotka tekevät kestävästä rakentamisesta houkuttelevan vaihtoehdon. Joustava vuokramalli tuo turvaa tilanteiden muuttuessa ja mahdollistaa siten ennustettavan ja huolettoman vaihtoehdon suunnitella kunnan taloutta. Vuokrarakennuksesta pääsee tarvittaessa myös kätevästi eroon ja korjausvelkaa ei pääse kertymään, sillä rakennuksesta vastaa aina kumppani, Parmaco.

Kun suunnittelette tulevaisuuden koulurakennuksia, kehotan teitä harkitsemaan joustavaa vaihtoehtoa ja kiertotaloushyötyjä. Näiden avulla voimme luoda kestäviä oppimisympäristöjä, jotka tukevat oppilaiden kasvua, hyvinvointia ja tulevaisuuden menestystä.

Olemme mukana EDU areena -tapahtumassa, Espoon Keilasatamassa, keskiviikkona 27.3. Tapahtuman yksi pääteemoista on tänä vuonna kestävä kehitys ja ekologisuus.

 

Jaakko Vihola, Myyntijohtaja

Lue lisää vastuullisuudesta Parmacolla ja siitä, kuinka paljon hiilidioksidipäästöjä kunnat ja kaupungit voivat välttää valitsemalla dynaamisen Parmacon koulun.